verhaal

Paarden altijd buiten (in de randstad): Geef ze ruimte

Een plek waar paarden 24 uur per dag buiten lopen, waar bodem- en natuurbeheer hoog in het vaandel staan en waar liefhebbers van de viervoeters leren over natuurlijk paarden houden en bitloos rijden.

Als gezin (ouders Ivo en Hilde, kinderen Renske en Nilo) willen wij het avontuur aan gaan om dit te realiseren. Renske is instructrice voor het werken met paarden vanaf de grond en voor duurzame (bitloze) training vanuit haar bedrijf KuddeWerk.

Helaas hebben wij de goede plek nog niet gevonden. Daarom vragen wij uw hulp. Kent u een mooie plek in de omgeving tussen Egmond en Noordwijk die te koop komt te staan of staat?

Laat het ons weten!

2,5 hectare

De plannen zijn er: Een educatief paardencentrum met minicamping en B&B. Wij zijn er allemaal klaar voor.

We zoeken al een jaar naar een geschikte plek. Maar het is moeilijker dan we dachten. Toegegeven: het eisenpakket is groot. Toch denken wij het mogelijk is om een educatief paardencentrum te realiseren op ruim 2,5 hectare. Het wordt een familiebedrijf waar paarden een hoofdrol spelen, maar waar ook ruimte is voor een minicamping en B&B. Wij willen de natuurlijke situatie van paarden zoveel mogelijk benaderen. Dit houdt in dat de paarden in een kudde en 24 uur per dag buiten leven.

Paddock Paradise

Wij denken te voorzien in een vraag van paardenliefhebbers die hun paarden steeds vaker op een natuurlijke manier willen houden, maar waar nog niet voldoende aanbod in de Randstad voor is. Renske wil een Paddock Paradise aanleggen. Dat is een looppad om en door weides heen. De voordelen voor de dieren zijn enorm. Ze worden gestimuleerd om te bewegen door op verschillende plekken langs het pad voeding, water en beschutting aan te bieden. Dit komt de spijsvertering ten goede en de fysieke en mentale gezondheid van de paarden.

Grondwerk en bitloos rijden

Het gaat niet alleen om hoe de paarden worden gehouden. Ook paardrijden is bij Renske een ervaring gebaseerd op vertrouwen en begrip. Grondwerk is de absolute basis voor een fijne en veilige samenwerking met je paard. Heb je problemen tijdens het rijden, dan kun je deze vaak voor een groot deel door grondwerk oplossen. Vanaf de grond zie je beter hoe een paard beweegt en welke hulpen het gewenste effect geven. Renske is een groot voorstander van bitloos rijden. Iedereen die de overgang van bit naar bitloos wil maken, kan bij haar terecht.

Minicamping tussen bomen, planten en kruiden

In het nieuwe educatieve centrum willen wij cursussen en workshops aanbieden over onder andere planten en -kruiden die door paarden gegeten kunnen worden.

Om paarden natuurlijk te houden is het belangrijk om te kijken naar bodem- en natuurbeheer.

In veel gras zijn kruiden en andersoortige planten weggemaaid. Wij willen deze plantensoorten weer terugbrengen door een natuurstrook aan te leggen of in het gras kruiden te integreren.

Cursisten of gasten die meer van paarden willen weten, kunnen in een tentje op de minicamping slapen of in de B&B hun hoofd te ruste leggen.

Wie helpt ons?

Wij willen onze plannen graag zo snel mogelijk uitvoeren. Dus wie tips voor ons heeft over een mooie plek in het gebied tussen Egmond en Noordwijk waar wij onze plannen kunnen uitvoeren wordt uitgenodigd een mailtje te sturen naar info@geefzeruimte.nl

Meer info op: https://www.facebook.com/Geef-ze-ruimte